20 April 2014

ujian kelayakan calon guru (UKCG)

Assalamualaikum

Alhamdulillah pada usia ini masih diberikan kesempatan untuk memohon untuk kemasukan ke ipg… 
hah umur 19 pon boleh mintak ek? Bukan untuk budak2 lepasan spm tahun semasa je ke? 
Macam tu lah reaksi  pertama jihah apabila housemet  ajak jihah untuk sama2 mintak ipg… 
masa tu kami tengah sibuk buat persedian nak final asasi tetiba cakap fasal ipg…apasal minah ni?? Haha... mcm tu la dlm fikiran ni… #jgnmarah ek housemetku leka r2308 sikit lain… masa tu baru jihah tahu yg permohonan ipg ni boleh sampai b4 umur 20 tahun so… tunggu apa lagi… x salah kita mencubakan? Tambahan pula semasa permohonan untuk lepasan spm 2012 tu jihah terlepas peluang untuk memohon disebabkan kecuaian sendiri jugak… so terus jihah memohon pada saat itu juga... hehehe…xsited kau jahhh… 
then jihah bersyukur juga jihah dipanggil untuk ujian at least ada juga peluang right?… ok… ujian kelayakan baru, xyah nak over2… namun begitu sedih jugalah untuk leka yg x dapat… mungkin ada rezeki dia ke arah lain kot…. Insya allah…

Ok…kali ni jihah akan berkongsi sedikit sebanyak pengalaman menghadiri ujian kelayakan calon guru (UKCG)… seperti biasa sebelum menghadiri sesuatu temuduga ataupun apa2 sahaja situasi yang belum pernah kita tempuhi, pastinya kita akan melakukan persediaan untuk menghadapi situasi tersebut… sama jugalah dengan jihah yang tercari-cari maklumat berkenaan ukcg ini, malangnya x byk info yg jihah jumpa…so tergerak hati ni nak bercerita  sedikit pengalaman yg ada kepada calon2 ukcg yg bakal menghadirinya nanti... btw tahniah sebab terpilih ye… and DO THE BEST… sebab persaingan zaman sekarang ni yg sgt3 byk  so kita mesti lakukan yg tebaik untuk terus survive!

Ermmmm…. panjang bebenor intronya so kepada sesiapa yg MALAS  NAK BACA, UOALLLSS BOLEH START DARI SINI…

Ujian yg jihah hadiri tu sesi pagi…  dan satu sesi 200 org… (yg ni untuk ipg Perlis je lah...yg lain I tatau ) dan ipg Perlis adalah satu-satunya tempat ujian ni diakan di zon utara… so yg duduk area2 perak pon maybe akan dpt kat situ.. yg ini jihah tahu pon masa sembang dgn sorg bdk perak ni…so I assume jelah…

Bagi pemakaian terus je sarung baju tshirt putih, sluar track dgn sport shoes bagi girls plak any tudung yg berwarna gelap… soo x payah nak pakai baju kurung…high heel 4 inci ke blazer ke neck tie bagai dgn kemeja lagi bagi boys… menyusah je nak tukar2 nanti… ini bukan temuduga yg formal2 tu ye… hehe…kalau uoallss lepas ujian ni insya allah baru la pakai yg formal2 tu... ok?

ok mula2 UJIAN BERTULIS SELAMA 45 MINIT dan soalan sebanyak 195 SOALAN…BAHAGIAN A 135 SOALAN DAN BAHAGIAN B 60 SOALAN… wah byk gila!!! …tapi jgn risau soalannya x da lah macam soalan calculus yg membunuh tu… dan  OBJEKTIF pulak tu... so x pyh nak risau sampai x tidur malam ye…janji bwk pensel 2b dgn pemadam cukup... otak skali! whahaha...

lepas ujian tu terus ada UJIAN KECERGASAN, so mmg uaollss  perlu ada energy…
 pesanan ikhlas dari jihah 
JGN LUPA BREAKFAST! And BAWAK AIR MINERAL SENDIRI… 
sebab masa jihah ujian tu diorg x sediakan pon…  tapi untuk uoallls I tatau la kalau ada, nasib baik la tu… kalau yg jenis x tahan lapar tu usung je lah cekelat ke sneakers ke  letak dlm beg… 
dan jgn mls2 nak buat sket preparation seperti jogging ke sit up ke…lompat2 ke sket kat rumah… dah nama pun ujian kecergasan so mmg kena cergas la…

ok ujian kecergasan ni ada BMI, lompat quadrant, kilas2 menda tah… 5 jenis sit up… dan ujian bleep… haaaa… I LOVE UJIAN BLEEP SO MUCH… nanti uoalllss buat uoalls tau la… HAH HA *kasi gelak jahat sket… tapi kalau uoalls  ni mmg athletic x kisah menda2 ujian kecergasaan ni sbb uoallss mmg ada stamina yg kuat…  untuk org yg mcm jihah ni.. haha paham2 je lah ye..  ok dah habis ujian ni uoallss tunggu apa lagi blah balik ja… hahahha… (lepas diorg halau laa) karang dah balik sampai rumah, ujian x sudah laagi… naya ja… ok.. it all about ukcg yg jihah boleh kongsi… lebih2 tu sama2 lah kita berdoa byk2 semoga kita dipermudahkan segala urusan … amin…

 dan doakan kejayaan jihah jugak ye.. cuak nak dpt result final!

“andai ini adalah rezeki untuk aku  maka kau permudahkanlah segala urusan ku”

p/s…yg ni adalah pengalaman jihah sendiri..mungkin akan ada perbezaan…  soo… buat yg terbaik je lah… 
x payah nak soalan bocor sgt lah! HAH HA….

kbai...


1 ulasan:

nurul aliyah berkata...

thanks alot for the sharing :)