30 Jun 2014

Hukum Makmum Membaca Al-fatihah

assalamualaikum... salam ramadhan al mubarak

insya allah pada entry kali ni jihah nak berkongsi tentang url je actually..
nak terang lelebih pon rasanya ermmm...

setelah lama mencari2  tentang hukum makmum membaca alfatihah ni...
sebab sebagaimana yg kita sedia maklum
mmg byk percanggahan pendapat tentang hal ini
oleh itu, i thinks this is the best vid after di compare dgn video2 yg lain...

walaubagaimanapun... ini sekadar perkongsian... 
yg lain tu bergantung kepada diri kita sendiri untuk mengikut yg mana...
selagimana ia x bercanggah dgn agama... okay


sya berharap dgn perkongsian ini dpt memberi pencerahan kepada sahabat2 
mahupun sebagai tazkirah kepada yg sudah mengetahui...

sebarang kesalahan tentang entry kali ini 
saya berharap diperbetulkan..
 insya allah saya akan menerima dgn hati yg terbuka dan mengucapkan ribuan terima kasih...



20 April 2014

ujian kelayakan calon guru (UKCG)

Assalamualaikum

Alhamdulillah pada usia ini masih diberikan kesempatan untuk memohon untuk kemasukan ke ipg… 
hah umur 19 pon boleh mintak ek? Bukan untuk budak2 lepasan spm tahun semasa je ke? 
Macam tu lah reaksi  pertama jihah apabila housemet  ajak jihah untuk sama2 mintak ipg… 
masa tu kami tengah sibuk buat persedian nak final asasi tetiba cakap fasal ipg…apasal minah ni?? Haha... mcm tu la dlm fikiran ni… #jgnmarah ek housemetku leka r2308 sikit lain… masa tu baru jihah tahu yg permohonan ipg ni boleh sampai b4 umur 20 tahun so… tunggu apa lagi… x salah kita mencubakan? Tambahan pula semasa permohonan untuk lepasan spm 2012 tu jihah terlepas peluang untuk memohon disebabkan kecuaian sendiri jugak… so terus jihah memohon pada saat itu juga... hehehe…xsited kau jahhh… 
then jihah bersyukur juga jihah dipanggil untuk ujian at least ada juga peluang right?… ok… ujian kelayakan baru, xyah nak over2… namun begitu sedih jugalah untuk leka yg x dapat… mungkin ada rezeki dia ke arah lain kot…. Insya allah…

Ok…kali ni jihah akan berkongsi sedikit sebanyak pengalaman menghadiri ujian kelayakan calon guru (UKCG)… seperti biasa sebelum menghadiri sesuatu temuduga ataupun apa2 sahaja situasi yang belum pernah kita tempuhi, pastinya kita akan melakukan persediaan untuk menghadapi situasi tersebut… sama jugalah dengan jihah yang tercari-cari maklumat berkenaan ukcg ini, malangnya x byk info yg jihah jumpa…so tergerak hati ni nak bercerita  sedikit pengalaman yg ada kepada calon2 ukcg yg bakal menghadirinya nanti... btw tahniah sebab terpilih ye… and DO THE BEST… sebab persaingan zaman sekarang ni yg sgt3 byk  so kita mesti lakukan yg tebaik untuk terus survive!

Ermmmm…. panjang bebenor intronya so kepada sesiapa yg MALAS  NAK BACA, UOALLLSS BOLEH START DARI SINI…

Ujian yg jihah hadiri tu sesi pagi…  dan satu sesi 200 org… (yg ni untuk ipg Perlis je lah...yg lain I tatau ) dan ipg Perlis adalah satu-satunya tempat ujian ni diakan di zon utara… so yg duduk area2 perak pon maybe akan dpt kat situ.. yg ini jihah tahu pon masa sembang dgn sorg bdk perak ni…so I assume jelah…

Bagi pemakaian terus je sarung baju tshirt putih, sluar track dgn sport shoes bagi girls plak any tudung yg berwarna gelap… soo x payah nak pakai baju kurung…high heel 4 inci ke blazer ke neck tie bagai dgn kemeja lagi bagi boys… menyusah je nak tukar2 nanti… ini bukan temuduga yg formal2 tu ye… hehe…kalau uoallss lepas ujian ni insya allah baru la pakai yg formal2 tu... ok?

ok mula2 UJIAN BERTULIS SELAMA 45 MINIT dan soalan sebanyak 195 SOALAN…BAHAGIAN A 135 SOALAN DAN BAHAGIAN B 60 SOALAN… wah byk gila!!! …tapi jgn risau soalannya x da lah macam soalan calculus yg membunuh tu… dan  OBJEKTIF pulak tu... so x pyh nak risau sampai x tidur malam ye…janji bwk pensel 2b dgn pemadam cukup... otak skali! whahaha...

lepas ujian tu terus ada UJIAN KECERGASAN, so mmg uaollss  perlu ada energy…
 pesanan ikhlas dari jihah 
JGN LUPA BREAKFAST! And BAWAK AIR MINERAL SENDIRI… 
sebab masa jihah ujian tu diorg x sediakan pon…  tapi untuk uoallls I tatau la kalau ada, nasib baik la tu… kalau yg jenis x tahan lapar tu usung je lah cekelat ke sneakers ke  letak dlm beg… 
dan jgn mls2 nak buat sket preparation seperti jogging ke sit up ke…lompat2 ke sket kat rumah… dah nama pun ujian kecergasan so mmg kena cergas la…

ok ujian kecergasan ni ada BMI, lompat quadrant, kilas2 menda tah… 5 jenis sit up… dan ujian bleep… haaaa… I LOVE UJIAN BLEEP SO MUCH… nanti uoalllss buat uoalls tau la… HAH HA *kasi gelak jahat sket… tapi kalau uoalls  ni mmg athletic x kisah menda2 ujian kecergasaan ni sbb uoallss mmg ada stamina yg kuat…  untuk org yg mcm jihah ni.. haha paham2 je lah ye..  ok dah habis ujian ni uoallss tunggu apa lagi blah balik ja… hahahha… (lepas diorg halau laa) karang dah balik sampai rumah, ujian x sudah laagi… naya ja… ok.. it all about ukcg yg jihah boleh kongsi… lebih2 tu sama2 lah kita berdoa byk2 semoga kita dipermudahkan segala urusan … amin…

 dan doakan kejayaan jihah jugak ye.. cuak nak dpt result final!

“andai ini adalah rezeki untuk aku  maka kau permudahkanlah segala urusan ku”

p/s…yg ni adalah pengalaman jihah sendiri..mungkin akan ada perbezaan…  soo… buat yg terbaik je lah… 
x payah nak soalan bocor sgt lah! HAH HA….

kbai...


19 April 2014

best memoir with them!

kali ini jihah rasa terpanggil...haaisshhh...apa ni terpanggil?? ah whatever...
untuk berkongsi about somebody yg melengkapkan hidup jihah sepanjang 19 tahun...
OmOooo..... dah tuakah aku??

jeng3x... sapakah itu??
wahh jihah dah maju...dah ada bf ke? eh blah la... ramai lagi penting dari bf okay... 
so #mohonclash.... tambah dosa itu semua... jgn kamu mendekati zina ye!

ok dah2 tujuan kali ni nak memperkenalkan org2 yg byk bagi kenangan kat jihah...
acewah... peewiiett!!!

#namun begitu yg jihah x letak gambar bukan bermakna x igt, x pun jihah x suka uoalls 
tapi jihah x da gambar uoall...so mohon maaf bebanyak ye...

evolutionist0812

badri muslimat evo 0812


warga c12, c22 and so on... angsana hot to go...

4 noble

5 proactive

G8-asasi sains

 
darling2 kecoh...hot...habat...pedooh... 
isteri2 federic waller...


R2308 sikit lain... jgn lupa 1/09/2019

bersama jiran2... r2307

rumet R2308 C

netball team


  


evo@palam

ermmm... byk lagi gambar2 yg belum dimasukkan... gambar2 smkay... skps...
apapun tq guys..u're the best...thumbs up sket!

18 April 2014

Assalamualaikum…  

Alhamdulillah setelah sekian lama membiarkan laman conteng2 jihah ini…akhirnya diberikan juga kesempatan untuk kembali meneruskan contengan luahan hati, perasaan, pengalaman  x seberapa untuk dikongsikan bersama uoallss.… acewah.. bunga2 kau jah..Hah Ha… sebenarnya jihah sekarang tengah menggangur untuk beberapa bulan ni sementara nak sambung degree… wahahha… aku berjimba la 
uoalllss jgn jeles … sambil2 tu boleh la mengarut banyak2 kat blog ni… balas dendam  untuk masa2 yg jihah x dapat diluangkan nak potpet2  kat sini… yelah kononya sibuk sgt study… btw doakan jihah ek untuk dapat result, course  dan university yg terbaik untuk jihah nanti… J


Semperna dengan wajah baru blog ni  #xcelynakhabaqygtuja... whahahha…ok dah…  jihah juga berazam nak buat pembaharuan terhadap isi yg akan disampaikan nanti, mungkin lebih kepada perkongsian berbentuk ilmiah… insyaallah… yelah umur pon semakin meningkat so minda pon sepatutnya makin matang ye dok?... 

kbai!